Schaapskudde de Westkust
Stal de Westkust ligt in Ouddorp op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee. Dat is op ruim 500 kilometer afstand van de geboortegrond van de Herdwicks. Bij Stal de Westkust staat het welzijn van de schapen voorop. We fokken hobbymatig en kleinschalig voor het behoud van het Herdwickras in Nederland.
Gezondheid is voor ons erg belangrijk. We doen regelmatig wormonderzoek en verweiden de schapen om onnodig ontwormen te voorkomen. We hebben en band met al onze dieren: ze zijn geen nummers en hebben allemaal een naam en een eigen persoonlijkheid. Het karakter van ieder dier is anders, wat het leuk maakt om ze te leren kennen.
Onze kudde bestaat uit ongeveer 20 ooien. Geen van de lammetjes gaat naar de slacht; ze worden alleen verkocht aan goede adressen waar we vertrouwen in hebben. Onze dekrammen lopen nooit alleen, zodat ze altijd gezelschap hebben. Bij ons staat de intrinsieke waarde van het dier voorop, en we zorgen voor hen met liefde en respect.
Natuurbegrazing
Ouddorp ligt tussen de Noordzee, Haringvliet en Grevelingen. Hier is een prachtig landschap van dijken, duinen, akkertjes, grondwallen en schrale weiden: een uitstekende plek voor de Herdwick schapen. Jaarrond lopen de Herdwick schapen op verschillende plekken in en rond Ouddorp. Onze Herdwicks helpen in een begrazingsproject voor het Zuid Hollands Landschap mee met het beschermen van deze unieke natuur op de 'Kleistee'.
Dekrammen uit het Lake District
Bij de schaapskudde van de Westkust worden momenteel twee rammen ingezet voor het in stand houden van het Herdwick ras in Nederland. Mats en Mason zijn rammen geïmporteerd uit het Lake District. Hierdoor behouden we de connectie met de Herdwicks in het Lake District.
Mats is een prachtige en zachtaardige ram afkomstig van de Dickinson Brockstones-kudde.
Mason, een indrukwekkende maar bescheiden ram, is onlangs aan de kudde toegevoegd. Zijn bloedlijn gaat terug tot Weir’s Chapel Farm in Borrowdale.
April: Lammertijd
Herdwicks kunnen zelfstandig aflammeren en kunnen zelf uitstekend de lammeren grootbrengen. Herdwicks beginnen iets later in het seizoen met lammeren dan de meeste andere schapenrassen: meestal rond begin april.
De meeste ooien lammeren in de vroege ochtend, liefst buiten op een beschutte plek. Als de lammetjes worden geboren is het belangrijk dat ze de eerste paar uur de biestmelk drinken, omdat dit de antilichamen bevat die ze nodig hebben om te overleven. Gelukkig zijn de Herdwicks sterk en gaat dit meestal allemaal vanzelf. Binnen enkele minuten staan veel lammetjes al op de poten.
Interesse?
Bij Stal de Westkust worden Herdwicks gefokt waarbij gezondheid en welzijn van de dieren voorop staat. Al de dieren zijn zwoegervrij gecertificeerd. Er wordt gefokt met verschillende Engelse bloedlijnen, alle dieren zijn opgenomen in het stamboek van de VSS (Vereniging van Speciale Schapenrassen) en voldoen aan de rasstandaard.
Bij vragen of interesse in Herdwickschapen neem gerust contact op voor meer informatie. Voor verkoop werken we met een wachtlijst, u kunt u hiervoor opgeven via info@herdwickschapen.nl
Basisbehoeften
Voor het houden van schapen is het belangrijk te denken aan:
1. Schapen zijn groepsdieren
Schapen zijn sociale dieren die het beste gedijen in een kudde. Het is
daarom essentieel om ze minimaal met twee of drie andere schapen te houden.
2. Voldoende weide met goede afrastering
Zorg voor genoeg ruimte nodig om te grazen en te bewegen. De afrastering moet stevig, veilig en hoog genoeg zijn.
3. Schaduw- en schuilplekken
Schapen hebben beschutting nodig tegen felle zon, een schuilstal
of bomen voor schaduw zijn essentieel.
4. Vers drinkwater en mineralen
Zorg altijd voor vers drinkwater. Een koperhoudende mineraalemmer voorziet de Herdwickschapen van mineralen, vitamines en sporenelementen.
5. Periodieke zorg
De periodieke zorg bestaat uit hoefverzorging, ontworming of verweiding,
vaccinaties en waar nodig een dierenartsbezoek.